Minulla on ajatus (varaharjoitus)

Tavoite: Kehittää omien ajatusten ja tunteiden havainnoinnin taitoa, oppia, että omia ajatuksiaan voi tietoisesti suunnata eri kohtiin (mm. liikunnan tuottamaan hyvään oloon).

Vaihe 1: Pyydä asiakkaita pohtimaan ensin itsekseen
Millaisia kokemuksia sinulla on liikunnasta aiemmin lapsena, nuorena tai aikuisena? Valitse kokemuksista joku sellainen, joka on muokannut käsitystäsi sinusta liikkujana.

Vaihe 2: Pyydä asiakkaita kirjoittamaa erillisille muistilapuille heidän mieleensä ohjelmoituja käsityksiä itsestään liikkujana. Esimerkiksi: ”Innostun aluksi, mutta en jaksa pidemmän päälle.” ”Olen aika laiska.”

Vaihe 3: Ohjaa asiakkaita seuraavasti:
”Ota lappu tiukasti syliisi rinnan korkeudelle ja sulje silmäsi. Sano itsellesi hiljaa mielessäsi tuo asia, jonka kirjoitit itsestäsi lapulle. Sano se useaan kertaan, ja tarkkaile, miltä lause mielessäsi tuntuu.”
”Laske lappu sitten syliisi pois rinnan korkeudelta ja sano itsellesi sama asia hieman eri tavalla. Aloita lause sanoilla ”Minulla on ajatus, että…” Sano tämäkin useampaan kertaan aloittaen aina sanoilla ”Minulla on ajatus, että…” Tarkkaile, miltä tämä tuntuu. ”Vie lappu noin metrin päähän itsestäsi ja sano sama lause itsellesi vielä kolmannella tavalla. Aloita lause sanoilla ”Huomaan, että minulla on ajatus, että…” Tarkkaile miltä tämä tuntuu.

Vaihe 4: Käydään pareittain tai ryhmässä keskustelua siitä, miten kukin on ”ostanut” tämän käsityksen itsestään, sekä siitä, mitä muita huomioita tehtiin harjoituksesta.

(Lähde: Kangasniemi & Kauravaara 2016)